pátek 7. dubna 2017

Tipy na výlet - Národní zemědělské muzeum

Tip na výlet v Praze - Národní zemědělské muzeum. S Toníkem jsme tak prvně vyzkoušeli první návštěvu nějakého muzea a myslím, že Národní zemědělské muzeum byla správná volba. Není zde moc expozic - pro malé dítě tak ideální a navíc tam teď probíhá rekonstrukce a díky tomu je zlevněné vstupné - dospělý 55 Kč, rodinné vstupné 100 Kč, děti do 18 let zdarma. Po rekonstrukci (do konce června 2017) bude cena vstupného dvojnásobná. Děti, ale stále zdarma. V době rekonstrukce není zajištěn bezpariérový přístup. Otevírací doba - úterý až neděle od 9 do 17 hodin. Adresa: Kostelní 44, Praha 7 (vedle Národního technického muzea).

V muzeu je v současné době 5 expozic:
1) Jede traktor - vystaveno více než 20 traktorů, na některé se dá vylézt, k tomu nespočet odrážedel ve tvaru traktoru a šlapacích traktorů, na kterých se dá projet celá expozice. Toník si to tady hodně užil. Jen by nejraději lezl na všechny traktory, což nejde. Bezkonkurenční pro něj bylo sedět na velkém traktoru a kroutit volantem:-)

2) Rybářství - krásně udělaná expozice s množstvím interaktivních prvků přibližující rybářství a život kolem vody (zvířata, trávy...) Pro děti je zde skluzavka, možnost vyzkoušet si rybářský oblek, pramice, chytání dřevěných ryb a mnoho dalšího. Za mě nejhezčí expozice. Toník měl chvílemi tendence běhat a řádit, ale třeba z vycpaných reálných zvířat byl nadšen. Hodně se mu líbil tunel pode patrovou expozicí, kterým mohl probíhat.

3) Myslivost - expozice s velikou tradiční muzejní vitrínou plnou sběratelských předmětů a na druhé straně celou interaktvní stěnou přibližující život myslivců. To bylo spíše pro starší a dospělé. Hodně povedené bylo bludiště u vstupu s dřevěnými zvířaty na kterých byla nalepený kousek reálné srsti. Kromě bludiště se zvířátky mě expozice moc nenadchla, zbytek je spíše pro starší děti.

4) Laboratoř ticha - jedná se o audiovizuální instalaci z českého pavilónu Světové výstavy EXPO 2015. Člověk se ocitne v lesní laboratoři a díky moderním techologiím se může podívat do buněčné úrovně lesního biotopu. Naprosto jedinečné, být zde bez Toníka, tak za mě naprosto top a strávím tu daleko více času. Pro mě hodně nabíjející energií. Možná proto, že jsme tu byli v zimě a člověk byl ještě po zimním období nenasycen pobytem v lese. Ale i Toníka to zaujalo - hlavně pára a hýbající se kamery.

5) "recykLES" - expozice přístupná jen s průvodcem každou celou hodinu. My jsme zde nebyli. Na webu Národního zemědělského muzea se píše: "Návštěvníci prožijí cestu lesními světy, uprostřed za(s)taveného času se malým lesním rokem dostanou k jádru a základu všech lesů. A až v lesním orloji zazní zvuky lesních semínek, padajících z úrodné koruny bájného stromu, vypraví se s vypravěči na hravou pouť do míst, kde tajemné síly vydávají své vlastní pokyny energii celého lesního světa, uchované v obalech plodů a semen lesních dřevin, v rytmu věčného koloběhu."

My jsme v muzeu strávili 2 hodiny a bylo to pro Toníka tak akorát. Vyzkoušeli jsme si, že když jsou expozice přizpůsobeny malým návštěvníkům, tak i s takhle malými prcky lze bez obav do muzea vyrazit. Určitě půjdeme ještě jednou a zkusíme i prohlídku "recykLES" s průvodcem, abychom otestovali, zda je i toto s naším živým Toníkem reálné.
Návštěvu rozhodně doporučujeme.


Žádné komentáře:

Okomentovat