čtvrtek 29. března 2018

Pokusy - Trávníčci

K Velikonocům neodmyslitelně patří vyrůstající tráva a obilí. My jsme vyzkoušeli zasetí osení v trochu netradiční podobě.

Co budeme potřebovat?

  • - osení nebo semínka trávy
  • - zeminu
  • - silónové punčochy nebo ponožky
  • - něco na ozdobu - oči, gumičky, chlupaté drátky... + lepidlo nebo tavnou pistoli


Do ponožky jsem nasypala osení a na to jsme nandali hlínu, tak aby vznikla koule pro nás ideální velikosti. Dobré je ji pořádně udusat, ať nám hezky drží tvar. Ponožku jsem pak zauzlovala a přebytek silonky jsem ustřihla. Na uzlu trávníček seděl, nebyl tak vidět, nasypané obilí se tak ocitlo nahoře a pokud se vše povede, bude posléze tvořit vlásky. Dopředu na kouli jsme nalepili oči, bambulku jako nos a kousek chlupatého drátku jako pusu. Nos a případně i uši se dají vytvarovat přímo z ponožky a hlíny za pomoci gumičky. Pak už stačilo jen dát trávníčka na podtácek a kropit osení. To se začalo klubat asi za 2-3 dny. Osení je poměrně tuhé, punčochu jsem nakonec nahoře ustřihla kolem klíčícího obilí, aby vlásky mohly růst. Prý je na to lepší tráva, která je jemnější a bez problémů se punčochou proklube ven. Nevím, nemám vyzkoušeno, to zkusíme příští rok.

Tip: Trávníčky je dobré nechat stát na misce trochu nakřivo - aby obilí bylo šikmo dolů a obličej trochu nahoru. Prorůstající kořínky tak budou růst hlavně vzadu a nebudou nám kazit obličej.



Žádné komentáře:

Okomentovat